Wednesday, August 19, 2009

Another Sunny Day

Semalam, Masa aku masih berjaga. Tiba-tiba aku teringat cerita 5 tahun lepas yang berlaku kat kawan aku yang bernama 'Kamal' (bukan nama sebenar) tentang penjalanan hidup yang Nampak macam happy tapi perit pun ada. Bermulalah kisahnya pada 29 november 2004. Masa aku tengah berjalan-jalan disekitar rumah aku tiba-tiba aku dapat 1 mesej dari kamal yang mengatakan girlfriend dia dah mengandung. Aku terus tergamam lah tak tahu nak cakap apa sebab bapak terkejut kot aku lepas dapat tahu. Kamal mintak pertolongan dari aku dan minta aku datang ke klinik berdekatan. Aku pun tak fikir panjang, terus bergegas ke klinik tersebut. Mahu makan masa 15min jugak lah nak berjalan ke situ. Pastu aku pun sampai la ke tempat yg ditujui itu dan ternampakla kamal dengan girlfriend dia kat restoran sebelah klinik tu dalam keadaan bingung. Aku pun tanyalah kamal;

Aku: Weii, Apa cerita.?

Kamal: Panjang cerita nyer doh..

Aku: Pendekkan jer lah, Ko crita kat aku part paling saspen..

Kamal: Camni, Gf aku dah mengandung 9 bulan. Lagi 2 Mggu nak transfer

Aku: haaaa..!!! 9 Bulan..!! Giler lah ko ni.. Asal tak nampak besar gf ko ni mal..

Kamal: Itulah yang aku dok terfikir kan tu, Aku ingat 4 bulan lebih jer.. Ni pun nasib baik kantoi dengan mak aku, Kalau tak gf aku nak beranak pun aku taktau fal..


Aku: Camner bleh kantoi ngn mak ko mal..?

Kamal: Aku tgh sembang-sembang ngn gf aku pasal baby ni lah, Gf aku taknak abortion sebab dah syg kat baby ni. Aku pun taknak sebab aku sayang jugak kat baby ni. Dipendekkan crita, Tengah syok-syok terbayang muka baby ni mak aku plak nak pinjam phone hantar mesej katanya.


Aku: Lepas tu.?

Kamal: Mesej gf aku plak masuk dan mak aku terbaca la, Tiba-tiba, plak mak aku sengih sorang-sorang pastu sound aku napa tak gitau awal2. Siap tanya berapa bulan kot kat aku.. Aku men agak jer lah ckp 4 bulan. Lepas tu Plak, Mak aku call bapak aku. Taknak plak mengamuk orang tua tu, terus bergegas balik umah. Giler kot aku time tu sebab fikir muka bapak mak aku yang bapak jahat kalau dah naik angin.


Aku: Ko kena tibai ker.? meremang sial bulu roma aku.. takut pun ader excited pun ader..

Kamal: Apahal ko excited.??

Aku: Yer lah, Tak sabar kot aku nak tgk baby ko.. aku pun jadi uncle lah nanti kan.

Kamal: Aku ingatkan ko nak marah aku. hehehe.. Jap la fal, aku tak abih crita lagi.
Sampai jer bapak aku kat umah trus naik angin. kali nie aku rasa taufan kot. bapak aku terus maki hamun aku.. Dah reda skit baru dia tanya aku samada ayah gf aku dah tau ker blum. Aku pun cakap blum lah.


Aku: Cakaplah ko gie jumpa org tua dia..??? Gore sial..!!

Kamal: Yer lah do kena jumpa org tue dia. Time tu kat otak aku fikir nak lari mana-mana jer kalau boleh. Tapi taknakla kan, Lagipun aku sayang sgt kat gf aku dan itu tanggungjawap aku.. Takkan aku nak lari kan.? Pandai buat pandai lah tanggung.. Disambung nyer, Mak bapak aku pun dah call mak dia. Tapi mak dia kata nak jumpa kat kedai makan area-area
kat rumah dia gak. pergh..! Giler jam otak aku sial. mesti huru hara nyer lah kedai tu nnti. mesti semua org tgk..


Aku: Hahahaha..!! padan muka..!

Kamal: Celaka ko.!! hehehe.. Ko jadi aku tgk.. Baru ko sedar beb.

Aku: Ok ok.. Kasi sambung..

Kamal: Sebelum pergi jumpa orang tue die, Mak bapak aku call gf aku soh dtg umah aku dulu sebab gi check up dulu. Aku pun tggu lah gf aku dalam 1 jam camtu lah. Sampai jer kat umah aku, Mak aku gelak-gelak kan aku ngn dia, taktau kenapa. Yang bapak aku plak taknak tegur aku dah. terus tarik muka. Lepas tu terus bawak gf aku gie klinik. Sampai jer klinik biasala, macam-macam procedure kena ikut.. Pastu sampai jer giliran kitorang, Doctor soh gf aku baring pergh..!! bapak besar sial perut gf aku, napa lah selama nie aku tak perasan. check punya check belek punya belek, Doctor letak cam lotion apatah kat perut gf aku. katannya nak buat sensor.. Sekali usha monitor baby tu dah full form dan sudah 9 bulan pastu kena transfer lagi 2 mggu.. Apalagi, Terduduk lah aku siak..


Aku: Apa perasaan ko time tu mal.?

Kamal: Happy pun ader Takut pun ader Sedih pun ader.. Ntahlah, campur2..

Aku: Ko nak sedih apasal plak.? huhuhu.. baby ko kot..

Kamal: Takder lah.. Aku cuma risau salah sorang pergi forever jer..

Gf Kamal: Ish, Adeke cakap camtu..

Aku: Ntah ko ni.. merepek jer..

Kamal: takder lah, aku sayang kot kat gf aku..

Aku: dah-dah, Dari ko merepek elok ko cerita ngn aku masa jumpa mak bapak dia.

Kamal: Lepas abis check up semua dan print gambar anak aku dari sensor tah apa jadah nama benda alah tu. Kitorang pun chow lah ke tempat gf aku plak. Kitorang sampai dulu.. Selang 10min camtu mak dia dtg. Mak dia kuar jer dari kereta. mmg bapak buragas lah muka, gue Terketar-ketar beb.. Baru mak, Blum bapak lagi. Bapak dia gie kerja kata mak dia.. Fuh..!! lega.. Duduk jer mak dia terus tak order air ker apa terus marah-marah aku ngn gf aku.. Apalagi, Terdiam lah teman sekejap. Orang-orang kat kedai tu pun dah usha len macam.. Lepas tu mak aku kasi lah foto print baby aku yang dah cukup sifat tu. Lepas mak dia tengok.. Kena lagi bom atom ngn mak dia. Aku rasa muka aku naik pucat kot time tu.. Tapi alhamdulillah semua dah settle, Cume nak kena ngadap bpk dia plak, risau kena pancung jer. hahaha..! Mula-mula rancangan nak bagi baby tu kat orang, Tapi aku ngn gf aku bangkang. Gf aku nngis kot. Last-last, Adjust pun adjust. Aku ngn gf aku dapat jagaan penuh cuma kena kahwin lah.


Aku: Takkan lah bapak dia nak pancung ko kot. Benda dah terjadi, Nak wat camner kan..? tapi aku rasa semua pun ok pasni.. Apa Plan ko lepas ni.?

Kamal: Aku nak bersama ngn gf aku 2mggu ni. Nak happy ngn gf aku. mungkin kitorang nak berdua dulu dan taknak gtau sesapa wat sementara ni.. Ko sorang jer yang tau. Dan maybe kawen kot..hehehe

Aku: Wah... Bangga aku jdi org pertama yang tau..hehehe.. apa2 pun aku nak korang happy ok..hehehe.. syukur bro ko dah ader anak.. murah rezeki ko nanti..hehehe.. Kawen cepat-cepat

Kamal: Thanks lah fal sebab support aku..

Lepas tu kitorang lepak lah untuk 2,3 jam seterusnya..


Lepas jer 2 minggu gf kamal pun melahirkan seorang puteri yang sangat comel.. Aku tengok lah Kamal dukung puteri dia, Awww.... So Sweet.. hehehe.. Sambil-sambil gf dia dalam bilik pembedahan sebelum puterinya dilahirkan aku lah yang teman dia kat luar, Dah macam org tak betol pun ader.. Takut katanya. huhuhu.. Apa2 pun aku bersyukur semua pun selamat.. 3 hari berturut kamal teman gf dia kat klinik. and there live happily ever after..hahahaha... Macam dalam movie pulak.

Pada pendapat aku kamal adalah seorang yang bertanggungjawap dan penyanyang.. Cuma yang silap kat situ mereka tak kahwin.. Tapi nak buat camner kan.. benda pun dah terjadi. hehehe.. Itu jer lah aku nak cerita dan cerita aku buat masa ni. Hahaha.! Lepas teringat tu aku pun tido nyenyak balik dan terlajak sampai ke tgh hari..

7 comments:

Paan said...

Hmm...nice entry. So,apa nama little princess tu?

Totin Jamain said...

Kamal: Camni, Gf aku dah mengandung 9 bulan. Lagi 2 bulan nak transfer

>>> Mana ada orang pregnant 11 bulan wei. ahaaa. ;p

Naufael said...

eh eh.. silap.. lagi 2mggu nak transfer.. sori di atas kesilapan ini..

Naufael said...

nama princess tu atikah shazwani..hee.. sweet name dude..

Totin Jamain said...

dekah-dekat dengan nama cousin you.

kami kuman. said...

kewl story.
:)

Cr3aMiNOrL said...

terkedu~ erk